preskoči na sadržaj
Povijest
Obrtnička škola iz Splita djeluje u kamenoj zgradi izgrađenoj početkom druge polovice XIX stoljeća u maniri kvalitetne gradske arhitekture. Iako se nalazi izvan spomeničke cjeline povijesne jezgre Splita ( stotinjak metara od zidina Dioklecijanove palače ), zbog svojih arhitektonskih vrijednosti i stoljetne školske tradicije, zgrada ie zaštićeni spomenik kulture.
 
U ovoj je zgradi od 1862. do 1940. godine djelovala državna gimnazija iz koje je ponikao veliki broj splitskih intelektualaca. Pedesetih godina ovdje su se obrazovali učenici za birotehnička zanimanja, a nakon toga, sve 1978. godine, u ovoj ie zgradi djelovala Škola učenika u privredi "Mate Golem." Tada se škola našla u sastavu Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje u kemijsko -prehrambenoj, poljoprivredno - šumarskoj i zanatskoj djelatnosti, da bi ukidanjem Centra 1992. godine svoj profil počela stjecati kao Obrtnička škola.
 
Ova zgrada bogate školske tradicije nosi i kulturološki pečat. U njoj ie održan Prvi međunarodni kongres za starokršćansku arheologiju, kojega ie organizirao i vodio don Frane Bulić. Spomen ploča na pročelju zgrade podignuta je u čast povjesničara i političara Natka Nodila, koji ie bio đak i profesor Klasične gimnazije.
 
Škola posjeduje deset učionica za odvijanje nastave i deset praktikuma specijaliziranih za izvođenje praktične nastave i vježbi za pojedine profile obrazovanja. U prizemlju zgrade smješteni su frizerski, kemijsko-kozmetološki i pedikerski praktikumi, te praktikumi za primijenjenu kozmetiku. Na prvom katu školske zgrade nalazi se kabinet za očnu optiku. Na drugom katu djeluju fotolaboratorij i informatički kabinet. Škola posjeduje i školsku knjižnicu u prizemlju zgrade. U sastavu škole su tri praktikuma za krojače, modne tehničare i galanteriste na Mertojaku. U školi se obrazuje 550 učenika i u njoj radi 75 djelatnika. Sve učionice i praktikumi su klimatizirani i opremljeni računalom, projektorom, žičnom i bežičnom internetskom mrežom.
 
Danas se ovdje obrazuju učenici u frizerskoj, pedikerskoj, krojačkoj, galanterijskoj i fotografskoj struci (trogodišnji programi), te za zanimanja modni tehničar, kozmetičar i tehničar za naočalnu optiku (cetvorogodišnji programi).
 Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Knjižnica Obrtničke škole

Sigurniji internet


Tražilica 
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

EDIT - Code school


Centar izvrsnosti


Korisni linkovi
lektire

Dnevni tisak

Državna uprava
 • MZOŠ


Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju