preskoči na sadržaj
Vijesti

ODRŽIVI RAZVOJ KAO ZALOG ZA BUDUĆNOST

Izložba pod nazivom „ Održivi razvoj kao zalog za budućnost“ održala se 23.12.2019. u prostorijama Alliance Française de Split (Marmontova 3) od 17.00 do 20.00 sati. Organizirala ju je Obrtnička škola kao dio svog Erasmus+ KA2 projekta 'STEAM up your school'. Bila je otvorena za javnost te su posjetiteji mogli vidjeti fotografije nastale tijekom mobilnosti na kojima su naši učenici radili u međunarodnim timovima na ciljevima održivog razvoja. U Njemačkoj su posjetili Energylab u gradu Gelsenkirchenu gdje su radili eksperimente s obnovljivim izvorima energije poput solarne energije i energije vjetra te upoznali princip rada solarnih ćelija i vjetroturbina. U Nizozemskoj su na raspolaganju imali znanstveni autobus u kojem su izrađivali solarne ćelije i radili pokuse iz kemiluminiscencije. 

 


Obrađivali su teme vezane za klimatske promjene i obnovljivu energiju te sudjelovali u radionicama vezanim za solarnu energiju, energiju vjetra, bio-energiju, toplinsku mrežu, održivost u InsulaCollegu, bio-plastiku, hidrogensko gorivo, energetsku tranziciju, nultu energetsku kuću i održiv način života u Dordrechtu. U Švedskoj su se upoznali  sa 17 globalnih ciljeva održivoga razvoja kojima Ujedinjeni narodi žele planet učiniti boljim i pravednijim mjestom za život za sve. Imali su zanimljiva predavanja o važnosti provođenja mjera koje vode ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja. 

Posjetili su Sveučilište u Göteborgu  gdje  su radili na  ciljevima održivosti i njihovoj povezanosti s atmosferskom kemijom, a u kemijskom laboratoriju su ispitivali zagađenost zraka. U Trollhättanu su posjetili hidroelektranu Olidan te znanstveni centar Innovatum  s 4400 četvornih metara punih interaktivnih stanica, kreativnih igrališta i fascinantnih eksperimenata. Na kraju svake mobilnosti naši učenici su zajedno s učenicima iz drugih europskih škola osmislili zanimljive uratke na temu održivog razvoja. Sve smo to popratili fotografijama koje smo izložili u prostorima Francuske alijanse. Posebna nam je čast što smo prostoriju dijelili s umjetnicom Nives Čičin Šain koja je istovremeno izložila svoje lampe izrađene od reciklirane plastike pod nazivom 'Que la lumière soit ' („Neka bude svjetlo“).

Fotografije možete pogledati u galeriji

                                                               Voditeljica projekta: Miranda Barac, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Davor Kulić   datum: 26. 12. 2019.

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Knjižnica Obrtničke škole

Sigurniji internet


Tražilica

 
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča

EDIT - Code school


Centar izvrsnosti


Korisni linkovi
lektire

Dnevni tisak

Državna uprava
 • MZOŠ


Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju